Przed dzisiejszą kuchnią stawiamy większe wymagania. Już nie tylko ma być funkcjonalna i ergonomiczna. Coraz częściej jest fragmentem salonu, więc musi być piękna, niepowtarzalna i przetrwać lata. Ze szczególną dbałością dobieramy więc materiał i kolor frontów oraz wytrzymałość blatów. Na miejsce do pracy najlepiej nadaje się naturalny kamień, jest najbardziej odporny na uszkodzenia, ale też najdroższy. Na rynku dostępnych jest wiele materiałów, tzw. konglomeratów, powstałych na bazie kamienia, które doskonale imitują jego strukturę a są znacznie tańsze.
Na fronty architekci najczęściej wybierają drewno lub wysokiej jakości forniry i laminaty, a także płyty MDF lakierowane na wysoki połysk czy szkło. Najlepszy efekt można uzyskać, łącząc ze sobą dwie rożne faktury, np. matową i błyszczącą lub kolory: jasny i ciemny. Unikniemy w ten sposób monotonii, a także sprawimy, że pewne elementy kuchni staną się niewidoczne, wtopią się w tło.